Hoofdscherm
Jose Marti
Wie ben ik
Fotopagina
Geschiedenis
Reisverslagen
Veelgestelde vragen
Gastenboek
Links
Aanmeldingsformulier

 

www.freethefive.nl

 

 

Granma International, English Edition


2013: 1 juli t/m 19 juli
- Brigade José Marti


[klik op afbeelding voor PDF-flyer]

Orkanen Cuba op NU.nl: [link]


Arnold van Wezel op 1 Vandaag:

sitestat
[17 januari 2007]

Internationale Werkbrigade Jose Marti

De internationale werkbrigade "Brigade Jose Marti" wordt georganiseerd door de Europese vriendschapsvereniging met Cuba in samenwerking met het I.C.A.P. (Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos)

De Cubaanse revolutie is één van de weinige revoluties die het internationalisme ook daadwerkelijk doorvoert en propagandeert. De internationale werkbrigades zijn daar een uiting van. In de loop van een jaar komen achtereenvolgens de brigades "Jose Marti" van Europese landen, "Venceremos" uit de V.S., "Brigade Nordica" uit de Scandinavische landen en de "Antonio Maceo", bestaande uit voornamelijk kinderen van Cubanen die Cuba verlaten hebben.

De Nederlandse brigade "Jose Marti" wordt jaarlijks georganiseerd. De brigade duurt drie weken en wordt gehouden in september. De brigade bestaat uit twee weken daadwerkelijk werken en één week vakantie in één van de provincies van Cuba.

Het werk

Het meeste werk dat gedaan wordt is in de landbouw. In de landbouw kan het werk bestaan uit het oogsten van citrusvruchten, het snoeien van bomen of het zaaien van planten. Tijdens het werk wordt er samengewerkt met een aantal Cubanen die ook tot de brigade behoren. Dit zijn in totaal zo'n 50 meestal jongere Cubanen, die een maand vrij krijgen van hun werk of studie om als vrijwilliger de circa 250 Europeanen te begeleiden. Het zijn Cubaanse studenten en onderwijzers, die zodoende de mogelijkheid krijgen om hun talenkennis aan de praktijk te toetsen. Dit is tevens praktisch voor die brigadisten die geen Spaans spreken. De Cubaanse gidsen spreken Engels, Duits of Frans.

Bezoeken

Op woensdag en in het weekend bezoeken de brigadisten in kleinere groepen allerlei instellingen, scholen, fabrieken, coöperaties, ziekenhuizen, culturele organisaties, vakbonden, jongeren- en vrouwenbewegingen e.d. Met name door deze bezoeken krijgt men een grondig beeld van hoe het Cubaans socialisme in de praktijk functioneert. Daarnaast worden er tijdens de brigadie discussies gehouden e.d.

Vaak bespreekt de gehele brigade ook tijdens een zogenaamde rondetafelconferentie een thema erg uitgebreid.


Verblijfplaats

De eerste twee weken verblijft de gehele brigade in het kamp 'Julio Antonio Mella' (een van de oprichters van de eerste communistische partij in Cuba), dat op 40 km van Havana in Caimito is gelegen. Het kamp is ongeveer twee vierkante km groot. Er bevinden zich slaapbarakken, een eetzaal, een conferentieruimte met mogelijkheden tot simultaanvertalingen. Verder is er een openluchtbioscoop, een sportveld, een postkantoortje, een winkel, een bar, een wasserij, een ijsbar en een grote dansvloer met podium. De laatste week vertrekt de gehele brigade naar één van de provincies van Cuba. Dit is elk jaar weer een andere provincie. Meestal wordt men hier ondergebracht in scholen of instituten. Deze laatste week heeft ook meer het karakter van een vakantie, met veel mogelijkheden tot ontspanning. Op zaterdag wordt het werk geëvalueerd en worden de productiecijfers bekendgemaakt. Op deze bijeenkomsten kan men alle vragen stellen over het werk, maar ook over de hele periode.

Culturele evenementen

Op zaterdagavond worden er culturele activiteiten georganiseerd. Dit kan variëren van optredende Cubaanse groepen, ballet tot toneel/cabaret. Tijdens de bezoeken aan Havana is er ruime mogelijkheid culturele activiteiten bij te wonen.

De voorbereiding

Een belangrijk aspect van de werkbrigade is de voorbereiding. De brigadegroep komt vóór de reis zo'n drie- à viermaal bij elkaar. Het doel van deze bijeenkomsten is om elkaar beter te leren kennen. Men moet tenslotte intensief met elkaar optrekken om iets te leren over Cuba en zijn revolutie. Een reis naar Cuba kost veel geld en de meeste mensen zullen zo'n reis niet vaak kunnen maken. Vandaar dat een goede voorbereiding noodzakelijk is. In de voorbereiding besteden wij veel aandacht aan alle aspecten van de Cubaanse samenleving d.m.v. boeklezing, films, en dia's en gesprekken met mensen die Cuba goed kennen en er al vaker geweest zijn. Een goede voorbereiding stelt je in staat om je op Cuba beter te kunnen verplaatsen in de zaken die men daar ziet en hoort. Vanuit Nederland kunnen er maximaal 15 personen deelnemen aan de brigade. Er is geen leeftijdsgrens verbonden aan het deelnemen, wel moet men fysiek in staat zijn tot het verrichten van lichamelijke arbeid. Van deelnemers wordt verwacht dat zij een solidaire houding hebben naar Cuba en zijn revolutie.

Kosten

Hoewel de prijs elk jaar varieert (i.v.m. de wisseling van de dollarkoers en de vliegprijzen) is het verstandig om uit te gaan van een prijs van circa 1.000 euro.

Informatie

Aanvullende informatie over de brigade is verkrijgbaar bij:
Arnold van Wezel
Voorzitter Stichting Cuba Vive
Madoerastraat 55
3131 ZG Vlaardingen

Tel.: 010-4358231
email : a.van.wezel@hetnet.nl

 

Site-ontwerp: De Haan Webdesign